ПЛАСТМАСОВИ ОСНОВИ

Пластмасовите полуизградени основи имат еднакви килийки с височина 3,5 мм, което гарантира 99% работническо пило. Монтажът им върху стандартни дървени рамки (160 мм, 230 мм, 300 мм) е бърз и лесен – без пробиване, зателване и залепване. Закрепването към рамките става със скобички (с такер). При центрофугиране пластмасовите основи придават стабилност на питите и от тях меда се извлича по-бързо и по-пълно с близо 7%. Този вид основи са предназначени за многократна употреба.

010 Пластмасови основи - Дадан-Блат - магазинни
(комплект за 50 пити)
45.00 лв.
ширина 435 мм, височина 155 мм, тегло на 1 пакет 1700 г,
1 пита = 0,90 лв.


011 Пластмасови основи - Дадан-Блат - корпусни
(комплект за 50 пити)
75.00 лв.
ширина 435 мм, височина 295 мм, тегло на 1 пакет 3350 г
1 пита = 1,50 лв.


012 Пластмасови основи - Лангстрот-Рут
(комплект за 50 пити)
60.00 лв.
ширина 435 мм, височина 225 мм, тегло на 1 пакет 2550 г
1 пита = 1,20 лв.Монтаж на пластмасовите основи :

Пластмасовите полуизградени основи се използват със СТАНДАРТНИ дървени рамки за кошери, които се употребяват и произвеждат в България !
За всяка рамка трябва да имате по две полуизградени основи. Полагате едната половина на полуизградената пластмасова основа, която ляга като в "гнездо" и трябва да бъде равноотдалечена от всички летвички на рамката. 
С такер фикисирате пластмасовата основа към рамката на 3–4 места за всяка хоризонтална и вертикална страна. От другата страна на рамката полагате по същия начин другата половина на пластмасовата основа.  Двете основи да се залепят със силикон или полиуретаново лепило.
  Обърнете внимание за правилното и добро закрепване на пластмасовите основи помежду им и към дървената рамка, защото ще бъдат използвани  много години.
ВНИМАНИЕ! В кошера се слагат рамки с пластмасови основи между готови и изградени пити.
Препоръчва се напръскване със сироп, за по-бързо "качаване" на пчелите.
За да се използва повторно изградената рамка с пластмасова основа, при която вече са стеснени килийките е необходимо тя да се потопи във вода с температура около 80ºС.

Най-успешната рецепта, която лъже пчелите, че пластмасата не е пластмаса :

(предоставена ни е от Камен Крумов - пчелар от Плевен, който работи само с пластмасови основи)

200 ml клеева тинктура се разрежда с до 3 lt минерална или дестилирана вода. С пулверизатор-помпа се напръскват монтираните вече пластмасови основи. След като изсъхнат вече ще миришат на прополис. Може да се пръскат и непосредсвено преди поставянето им в кошера. И нещо много важно: Никога не се поставят едновременно в кошера пластмасова и восъчна основа! Така се дава шанс на пчелите да избират (то е ясно какво ще предпочетат).


018 Пластмасови основи система Бипакс
        (комплект за 10 пити)
30.00 лв.
ширина 430 мм, височина 160 мм, тегло 400 г


<< НАЗАД КЪМ КАТАЛОГА < ПРЕДИШЕН АРТИКУЛ СЛЕДВАЩ АРТИКУЛ >